Gazipaşa Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü Ata tohumu Karakılçık ve Cumhuriyet buğdayını toprakla buluşturuldu.
Yerel Karakılçık ve Cumhuriyet buğdayı tohumları, Gazipaşa Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü ekipleri tarafından, 31 Aralık 2021 tarihinde Gazipaşa Belediyesi'ne ait Pazarcı mahallesinde bulunan araziye ekildi. Tarım şehrinin en önemli tohumlarından olan ve aynı zamanda besin değeri açısından çok zengin olan Cumhuriyet ve Karakılçık buğdayı toprakla buluşturularak,  tohumların geleceğe taşınmasını hedefleniyor. Gazipaşa Belediyesine ait Pazarcı Mahallesi’nde bulunan dört dönümlük araziye ekilen Karakılçık ve Cumhuriyet buğdaylarının tamamen yerel ve atalık buğday olduğu,  besin değerlerinin oldukça yüksek olduğu, glüten değerlerinin düşük ve 14 kromozomlu buğday özelliklerini taşıdıkları biliniyor. Gazipaşa Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından, kırsal kalkınmanın sağlanması ve yerel tohumların gelecek kuşaklara aktarılabilmesi amacı ile gerçekleştirilen çalışmalar doğrultusunda, Karakılçık ve Cumhuriyet buğdayı tohumlarının toprakla buluşturulması ile bir yandan ülkenin genetik kaynakları muhafaza edilirken, diğer yandan da halkın güvenli ve sağlıklı gıdalara ulaşımı yönünde önemli bir tarımsal faaliyet gerçekleştirilmiş olunacak.
  ‘‘Üretimi çok önemsiyoruz”
Ata tohumlarının gelecek nesiller için çok önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Yılmaz,  “ Ata tohumunu önemsiyoruz. Karakılçık ve Cumhuriyet buğdayı, atalarımızın bizlere bıraktığı en büyük miraslarımızdandır. İlçemizde üretimini devam ettirip, çoğalttıktan sonra üreticilerimize ücretsiz bir şekilde dağıtımını yapmayı hedefliyoruz. Çiftçilerimizle birlikte mümkün olduğunca tohumlarımızı çoğaltarak, bizlere bırakılan bu eşsiz mirasa sahip çıkma gayretindeyiz.  Ekimden hasada kadar bütün yetiştirme aşamaları belediyemiz Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü çalışanları tarafından kontrol edilecek. Böylelikle,  elde edilecek ürünlerimizin temiz ve sağlıklı tohum özelliği taşıyacak bir şekilde yetiştirilmesi sağlanacak. Karakılçık buğdayının en önemli özelliği ise glüten açısından da fakir olmasıdır. Bu nedenle de sağlık açısından, besin değeri olarak çok daha değerli. Gelecek nesillerimiz için çok değerli olan Ata tohumların geleceğe taşınmasını hep birlikte sağlayacağız. Sosyal belediyecilik anlayışı ile her alanda elimizden geleni yapıyoruz. Üretimi çok önemsiyoruz. Hedefimiz atalarımızdan kalan yerli tohumu ülkemizde ve Gazipaşa’mızda yaygınlaştırmak.” ifadesini belirtti.
Gazipaşa Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü ekipleri tarafından, ekilen Karakılçık ve Cumhuriyet buğdayı tohumlarının hasat edildikten sonra ilçede ekim yapmak isteyen çiftçilere ücretsiz olarak dağıtılacağının bilgisi verildi.