Gazipaşa 10. Çekirdeksiz Nar ve Tropikal Meyve Festivali başladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün unvanı olan ‘Gazipaşa’ isminin ilçeye verilişinin yıldönümü dolayısıyla düzenlenen festival, dün saat 10.30'da Cumhuriyet Meydanı'nda kortej yürüyüşüyle başladı. Antalya Büyükşehir Bando Takımı eşliğinde protokol üyeleri ve vatandaşların katılımıyla Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayan kortej, Atatürk Parkı’ndaki festival alanında son buldu. Renkli görüntülere sahne olan festivale, Antalya Milletvekili Cavit Arı, Gazipaşa İlçe Kaymakamı Cemil Öztürk, Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal kurum müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile  vatandaşlar katıldı.

ÜRÜN YELPAZEMİZ GENİŞLİYOR
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından festivalin açılış konuşmasını Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz yaptı. Konuşmasında emeği geçen herkese teşekkür eden Yılmaz," Bu yıl 10’uncusunu düzenlediğimiz Gazipaşa Çekirdeksiz Nar ve Tropikal Ürünler Festivali’nde aynı zamanda ulu önder Atatürk’ü de şükran ve minnetle anacağız. Bu ülkenin yetiştirdiği en büyük değer olan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, kendi adını vermesi çok az yerleşim birimine nasip olmuştur. Böyle bir onura sahip Gazipaşa halkı olarak ne kadar gururlansak azdır. Gazipaşa’mızın tarımında çeşitlilik yelpazesi gün geçtikçe genişliyor.  Türkiye'de turfanda sebze üretiminde önemli bir yere sahip olan ilçemizde, Gazipaşa’ya özgü çekirdeksiz nar ile birlikte tropikal meyve yetiştiriciliği de gün geçtikçe artıyor. Gazipaşa iklim şartları dolayısıyla hem çekirdeksiz nar hem de tropikal meyvelerin yetişmesine imkan sağlıyor. O nedenle bu yıl festivalimize tropikal ürünleri de dahil ettik. İlçemizde toplam 18 bin 640 dekarlık alanda 61 bin 105 ton çekirdeksiz nar ve tropikal ürün yetiştiriliyor. Ayrıca, çekirdeksiz narımızı coğrafi işaretli ürünler listesine dahil etmek ve tescil ettirmek için çalışmalar devam etmektedir. Böylece festivalimizin ana teması olan çekirdeksiz narımız bir marka değeri ve kimlik kazanacaktır” dedi.

GAZİPAŞA’NIN OLMAZSA OLMAZI TARIM
Kaymakamı Cemil Öztürk ise, “Bu benim Gazipaşa’da yaşadığım ilk festival. Saklı bir cennet olan Van ilimizden yine bir cennet olan Gazipaşa’ya geldim. Dolayısıyla Çekirdeksiz Nar ve Tropikal Meyve Festivali’nde ilk kez bulunmanın heyecanını yaşıyorum. Tarım, Gazipaşa’nın olmazsa olması. Bugün yaklaşık 1 katrilyonluk bir rakam Gazipaşa’mızın meyve ve sebze ticaretini gösteriyor. Bu rakam önemli, bu rakam çok şey gösteriyor. Gazipaşa her ne kadar sahilleri de olsa turizmden ziyade tarıma dayalı, meyve ve sebzeciliğe dayalı bir ekonomiyle ayakta durmaktadır. Bu anlamda 10 yıl önce başlayan Çekirdeksiz Nar Festivali’nin tropikal ürünlerle birleştirilmesinin, hem Gazipaşa’mızda tarımın gelişmesi hem de ürünlerimizin tanıtılması anlamında önemli olduğunu düşünüyorum.  Gazipaşa’mızda muz zaten üretimi olan ve bilinen bir ürün. Avokado da yaklaşık 10-15 yıl geçmişi olan, şuanda ciddi olarak üretimi olan ve ekonomik değer haline gelmiş bir tropikal ürünümüz. 20’ye yakın tropikal ürünümüz var. Benim de geldiğimde ilk defa tattığım, çok güzel olan tropikal ürünler Gazipaşa’mızda yetişiyor. Bu anlamda Gazipaşa olarak şanslıyız. Bu şansımızı sadece örnek çiftçilerimizle sürdürmeyip genele yayarak ve ticari bir ürün haline getirerek çiftçimizin daha fazla para kazanmasını sağlamak da bizim sorumluluğumuzda. Devlet destekli tropikal ürünlerle alakalı çalışmalar yapılmış. Çiftçilerimize bu ürünler tanıtılmış ve bu ürünlerin üretilmesinden para kazanıldığı gösterilmiş. Şuanda da Gazipaşalılar biliyor ki, tropikal ürünlerden para kazanılıyor. İnşallah bu yaygınlaşacak. Elbette 21 Ekim tarihi de Gazipaşa’mız için önemli. Bu vesileyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle, minnetle, şükranla anıyorum. Bu da ilçemizi farklı kılan hususlardan birisi. İsminin Gazipaşa olması ve Atatürk tarafından verilmesi ve onun döneminde imzalanması ilçemiz için gurur verici. Festival, kolay olmuyor. Bu anlamda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Festivalde konuşma yapan Antalya Milletvekili Cavit Arı, “Fırsat verilirse neler başarabileceğinin en güzel örneğini Gazipaşalı üreticiler gösteriyor. Kendilerini tebrik ediyorum" derken, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ise, Gazipaşa'nın eşsiz bir doğaya sahip olduğunu belirterek ilçede tarım ve turizmin iç içe olduğu bir planlama yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın festival davetine telgraf gönderen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, daha önce belirlenmiş bir programa katılmak durumunda olduğu için gelemediğini belirterek tüm ilçe halkına selamını yolladı. Konuşmaların ardından, fesivalin açılış kurdelesi protokol üyeleri tarafından kesildi. Milletvekili Arı, Kaymakam Öztürk, Belediye Başkanları Yılmaz ve Uysal  daha sonra çekirdeksiz  narın yanı sıra ilçede  yetişen tropikal ürünler ile tarihi ve kültürel zenginliklerini sergilendiği standları gezerek bilgi aldı.

FESTİVALDE ÇOCUKLAR UNUTULMADI
Antalya Büyükşehir Çocuk Oyun Grubu festival alanındaki çocuklara eğlenceli anlar yaşatırken, çocuklar ve velileri ilginç kostümleri olan Çocuk Oyun Grubu ile fotoğraf çektirdi. 10. Çekirdeksiz Nar ve Tropikal Meyve Festivali, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün(BATEM) Tropikal Meyve Yetiştiriciliği ile ilgili bilgilendirme programı ve Dr. Aliye Demirkol'un 'Avakado ile ilgili her şey' programı ile devam etti. Festivalin 1'inci gününde Gazipaşa Tarım Kredi Kooperatifi TARSİM ve diğer sigorta branşlarında bilgilendirme yaparak doğru ve etkin gübreleme ile ilgili de üreticiye ve meraklılara bilgi sundu. Akşam saat 19.30'da Uğur Yetkin, Vedat Sümbül ve Zeyyat Şahin'in katılımı ile şiir dinletisi gerçekleşti.

Etkinlik - Kutlama - Duyuru


 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
   

 

Paylaş