Son yıllarda giderek artan tropikal meyve üretimine dikkat çeken Belediye Başkanı Yılmaz, “Üretim konusunda iyi, pazarlama konusunda ise sıkıntılıyız' dedi. Antalya Ziraat Odaları Aylık Olağan Koordinasyon Toplantısı Gazipaşa’da gerçekleştirildi. Gazipaşa Ziraat Odası Başkanlığı’nın ev sahipliğinde dün saat 11.00'de Kivi Park'da düzenlenen Eylül ayı Antalya Ziraat Odaları Aylık Olağan Koordinasyon Toplantısı'na; Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, Gazipaşa Tarım Orman ve Hayvancılık İlçe Müdürü Nazan Durak Özçelik, Gazipaşa SGK İlçe Müdürü Ali Çetinkaya, TARSİM Antalya Bölge Müdürü Mustafa Değer, Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazip Alp, üyeleri,  Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, Akseki Ziraat Odası Başkanı Soner Bodruk ve Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe katıldı.

TROPİKAL ÜRETİM GENİŞLİYOR
Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz,"Gazipaşa’mız hakikaten Türkiye'nin en şanslı bölgesi. Gazipaşa'daki tropikal meyve üretimine üretimi konusunda iyi, pazarlama konusunda ise sıkıntılıyız. Şu an burada kivi bahçesindeyiz. Biraz yukarıda elma bahçelerini görürsünüz. Ben burada doğdum ve büyüdüm. Köy hayatını, tarım hayatını iyi bilirim. Gazipaşa'mızda, 20'ye yakın tropikal ürün yetiştiriliyor. Çekirdeksiz nar üretimi yapıyoruz. Mesela Hatay'da da çekirdeksiz nar meşhurdur. Ancak yüzde 50'si çekirdeklidir. Gazipaşa'nın çekirdeksiz narını başka yerde bulamazsınız. Burada çekirdeksiz nar üretiyoruz, ancak pazarlamasını iyi yapamıyoruz. Ben bizim nar ile kıyasladığım zaman Hatay'ın çekirdeksiz nar olarak pazarladığı narı, çekirdekli nar olarak görüyorum. Gazipaşa'da tropikal ürünlerimiz her geçen gün genişliyor. Bu yıllarda mango dikimi daha fazla. 15-20 yıl önce avokado ekimi başlamış, şimdi çok rahat pazarlanabiliyor. Ülkenin her tarafına avokado gönderebilen bir yer haline geldik. Ben bu tropikal ürünlerin giderek yayılacağına da inanıyorum. Sadece geleneksel olarak ürettiğimiz ürünlerin yanında, hayatımıza yeni giren bu tropikal ürünleri de tanıtalım istiyorum.

Bu nedenle, Gazipaşa’da bu yıl 21-22 Ekim tarihlerinde düzenleyeceğimiz Çekirdeksiz Nar ve Tropikal Meyve Şenliği adı altında gerçekleştireceğiz. Hasat mevsimleri de aşağı yukarı aynı tarihlere geliyor. Hepinizi de davet ediyoruz, katkılarınızı da bekliyoruz.

HER ZAMAN ÇİFTÇİNİN YANINDAYIZ
Gazipaşa Belediyesi olarak, her zaman çiftçinin ve üreticinin yanındayız. Ben bu mahallede bir sulama suyu için ark açtırdığımı bilirim. Bir yere gittiğimiz zaman sadece ‘yol, köprü yapalım’ demiyoruz. Aynı zamanda, ‘çiftçinin de ihtiyaçlarını karşılayalım’ diyoruz. Burası, geçimini yüksek oranda tarımdan karşılayan bir bölge. Çiftçimiz ne kadar iyi kazanırsa, ilçemize o kadar büyük katkısı olacağına inanıyoruz. Bazı bölgelerde yaşanan su sıkıntısı çok önemli. Çaresiz kalan insanlarımız içme suyunu sulama suyu olarak kullanıyor. Elimizden geldiği kadar bunları karşılamaya çalışıyoruz. Önemli bir nokta da sera atıkları. Her serada bir iki tane ilaç kutusu sokağa atılıyor. Bu zehirli kutular suyla denize karışıyor. Etrafımızı zehirliyoruz aslında. Gazipaşa'da kanser oranlarının fazla olmasının bununla bir alakası olabilir mi diye endişelerim var. Ben ilerleyen zamanda tarımsal atıkların, zehirli atıkların ayrıştırılması, belirli bir alanda toplanabilmesi için proje geliştirmek istiyorum. Sizlerin de bir proje önerisi olursa seve seve birlikte çalışırız" dedi. Başta sulama suyu ile sigorta olmak üzere Gazipaşa ve Antalya tarımında yaşanan sorunların masaya yatırıldığı toplantı, iyi dilek ve temennilerin ardından son buldu.

 

Etkinlik - Kutlama - Duyuru


 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
   

 

Paylaş