Gazipaşa’da Emekçi Kadınlar Pazarı’nın açılışı yapıldı. Belediye Başkanı Yılmaz, ‘Her zaman kadınlarımızın yanındayız” dedi

GAZİPAŞA Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde önemli bir hizmete imza attı. Gazipaşa Belediyesi, Kadın Girişimi Kooperatifi’nin de katkılarıyla, Emekçi Kadınlar Pazarı’nın açılışı yaptı. Belediye Fuar Alanı yanında yapılan açılış törenine Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, Gazipaşa Kadın Girişimi Kooperatifi Başkanı Şerife Yılmaz, CHP İlçe Başkanı Ömer Güven, İYİ Parti Başkanı Osman Nuri Yılmaz, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Şahin, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Fehmi Tuncer, Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, Emekli Öğretmen Pakize Türkoğlu ile emekçi kadınlar ile vatandaşlar katıldı. Pazarın açılış kurdelesi Belediye Başkanı Yılmaz ile beraberindekiler tarafından kesildi.

60 KADIN STANT AÇTI

Gazipaşa Kadın Girişimi Kooperatifi tarafından aylar önce müjdesi verilen ve çalışmaları tamamlanan Üretici Kadınlar Pazarı, dün Belediye Fuar Alanı’nda açıldı. 60 kadın üreticinin stant açıp ürünlerini satışa sunduğu pazar büyük ilgi büyüktü. 

Kadın Girişimi Kooperatifi Başkanı Şerife Yılmaz’ın konuşması ile açılışı yapılan Üretici Kadın Pazarı gün sonuna kadar açıktı. Tüm emekçi kadınların Kadınlar Gününü kutlayan Şerife Yılmaz;”Ülkemizde ilk kez 1921 yılından itibaren kutlanmaya başlayan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günümüz Kutlu olsun.Bir ülkenin uygarlık düzeyi, kadınların yaşam şartlarına bakılarak ölçülebilir. Yapılan araştırmalar 21.yüzyıl Türkiye’sinde kadın profilini gözler önüne şöyle sermektedir: Cinsiyet eşitliğinde Ülkemiz 134 dünya ülkesi arasında 129’uncu sırada yani sondan 5. sırada. Kadınlarımızın  % 20’si okuma yazma bilmiyor. Eğitim gören 100 kadından sadece 3 veya 4’ü yükseköğrenim görebiliyor. Aile içi suçların % 87’si kadınlara karşı işleniyor. Her gün ortalama 5 kadın gördükleri şiddet sonucu hayatını kaybediyor. Bu nedenle İstanbul Sözleşmesi yaşatır diyoruz. Kadına yönelik şiddetin sona ermesini, sosyal yaşamın her alanında kadınlarımızın daha çok yer almasını istiyoruz. Bugün Gazipaşa Belediyemiz ve Gazipaşa Kadın girişimi kooperatifimizin işbirliğiyle kadınlarımızın ürettiği el emeği ürünlerinin değer bulması ve ev ekonomilerine katkıda bulunmaları amacıyla kadın üreticiler pazarımızı açıyoruz. Pazarımıza katılan tüm üretici kadınlarımıza bol kazançlar dilerim. Hayırlı uğurlu olsun. Tekrar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günümüz kutlu olsun” ifadeleri ile cinsiyet eşitliğine, kadın cinayetlerinin son bulabilmesi için İstanbul sözleşmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.

KADINLAR EL ELE VERECEK

Kooperatif Başkanı Şerife Yılmaz, “Kooperatifimiz kurarken kadınlarımıza öncülük yapmak için biz yola çıkmıştık. Bugün manzaraya baktığımızda bu tablo bizim doğru yolda olduğumuzu gösterdi. Biz stant açan kadınlarımızı hepsi ile iletişim halindeyiz zaten. Biz üretici kadınların, evinde ürettiğini satamayan değerlendiremeyen kadınların, pazara çıkamayan kadınların destekçisi olmak istiyoruz. Böyle bir pazarı hep düşündük hayal ettik. Başkanımıza bu konuyu ilettik başkanımız sağ olsun bu konuda bize çok destek oldu. Küçük üreticilerin ev ekonomisine katkıda bulunmalarını sağlamaktı hedefimiz. Pandemi nedeni ile esnaflar bile zor durumda, küçük üreticiler de ürettiğini satamıyor. En azından böyle güzel bir pazarla canlandırılarak, az da olsa ev ekonomilerine katkıda bulunmak istedik. İnşallah kadınlarla el ele verip daha güzel şeyler yapacağız” dedi.

KADINLARIMIZIN YANINDAYIZ

Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz ise belediye olarak her zaman kadınların yanında olduklarını söyledi. Başkan Yılmaz, “Hoş geldiniz değerli Gazipaşalılar, hoş geldiniz emekçi kadınlarımız. Bugün Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Bugünün anlamı, 1857 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin New York Şehri’nde bulunan bir dokuma fabrikasında, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için haklarını arayan 120 kadın işçinin, grev esnasında çıkan yangında hayatlarını kaybetmesiyle, acı bir deneyime dayanıyor. Orada, hak mücadelesi verirken hayatını kaybeden kadınlarımızı, sizlerin huzurunda rahmet ve saygıyla anıyorum. Kadın, bir toplumun en etkili, birleştirici ve koruyucu unsurudur. Kadınlarımızın toplum içerisinde ilerlemesi ve erkeklerle eşit şartlarda bir yaşam sürmesi, hepimizin sorumluluğudur. Demokratik ve ileri bir toplum için, kadınlarımızın eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, ticaret, hukuk ve benzeri her alanda eşit hak ve özgürlüklere sahip olması ve bu alanlardaki her türlü fırsatlardan yararlanabilmesi gereklidir. Biz bu düşünceleri prensip edinmişken, maalesef ülkemizde her gün kadına yönelik şiddet olayları yaşanıyor. Fiziksel ya da psikolojik fark etmez, şiddetin her türlüsü yaralayıcı ve kötüdür. Kadınlarımıza yönelik uygulanan şiddeti kınıyor, bu durumun son bulması için İstanbul Sözleşmesi’nin bir an önce uygulanması temenni ediyorum” dedi.

KADININ ELİNİN DEĞDİĞİ HERŞEY ÇİÇEK AÇAR

Başkan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti, “Kadının elinin değdiği her şeyin çiçek açtığını, her işin başarıyla sonuçlandığını, hepimiz biliyoruz. Bu bilinçle, her zaman üretimin içerisinde olan ilçemiz kadınlarının el birliğiyle başlattığı kadın girişimcilik hareketini, belediyemiz ve şahsım adına gönülden destekliyorum. Gazipaşa Kadın Girişimi Kooperatifi'mizle birlikte çıktığımız bu yolda, üretimin ve kadınlarımızın ekonomik özgürlüğünün artması için Kadın Üreticiler Pazarını açmaya karar verdik. Bu Pazar, siz kadınlarımızın! Sizler burada Gazipaşa’mıza özgü ürettiğiniz tüm ürünleri sergileyip, hem kendinize hem de milli ekonomimize katkı sağlayabileceksiniz. Üretim, gelecektir! Kadının üretimin içerisinde olması ise daha aydınlık bir gelecektir. Her zaman üretimin içerisinde olan siz değerli kadınlarımızın, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyor ve Gazipaşa Kadın Üreticiler Pazarımızın herkese hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum” sözlerini kullandı. Salgın hastalıktan bir an önce kurtulup, daha güzel projelere imza atabilmeyi temenni eden Mehmet Ali Yılmaz, kadınların aktif olduğu yeni etkinliklerde buluşmayı diledi.

MÜZİK DİNLETİSİ YAPILDI

Açılışın ardından, Belediye Başkanı Yılmaz ve eşi Şerife Yılmaz, pazarı ziyaret ederek kadınların gününü de kutladı. Kadın istihdamı ve kadın girişimlerini desteklemek için düzenlenen etkinlikte Alanya’dan da ziyaretçiler ağırlandı. El işi örgülerden takılara, turşulardan reçellere birçok kadın üretimi ürünün tezgâhla buluştuğu etkinlikten dolayı memnuniyetini dile getirdi. Üretici Kadın Pazarı sayesinde aylar sonra bir etkinlikte bir araya gelen kadınların eğlenceli dakikalar yaşadığı fuarda, kadınlarımız tarafından müzik dinletisi de yapıldı.

Etkinlik - Kutlama - Duyuru


 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
   

 

Paylaş